Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΤΑ 100€

 «Δεν θα αλλάξεις τον κόσμο εσύ» μου είπε ο γιατρός μου πρόσφατα. «Θα τους αφήσεις όλους να είναι μπερδεμένοι , λυπημένοι και μίζεροι, περνάνε καλά αυτοί έτσι. Εσύ νομίζεις ότι υποφέρουν.» Στη συνέχεια με κοίταξε για δύο λεπτά χωρίς να μιλήσει. Δεν ήξερα τι να του πω. Του έδωσα 100€ και σηκώθηκα. Σκέφτηκα πως και εγώ μπορώ να το κάνω αυτό που κάνει. Να κάνω πως εξετάζω κάποιον , να του λέω ότι έπαθε κάτι από άγχος και μετά να του δίνω μια συμβουλή κλισέ. Στη συνέχεια θα του έπαιρνα και τα λεφτά του και όλα καλά…. Λίγο πριν φύγω , μου είπε πως είναι αστείο «κάποιος να περνά καλά και εσύ να στεναχωριέσαι.»
 Φεύγοντας, το μόνο που κατάλαβα είναι πως δεν έχω πια τα 100€ στη τσέπη μου. Όλα τα άλλα όχι . Μάλιστα του είχα και μούτρα πως δε κατάλαβε τίποτα από αυτά που του λέω.

Σήμερα ξύπνησα με διάθεση να πιω καφέ και να κοιτάω το ταβάνι για όση ώρα θέλω χωρίς να σκέφτομαι τίποτα. Εκεί κατάλαβα τι μου είπε ο γιατρός, δεν μπορούν να το κάνουν όλοι αυτό.
Κάποιοι έχουν άγχος με το να σκέφτονται πώς να καλύψουν το ψέμα με ένα άλλο.
Έχουν τύψεις για τη ζωή που επέλεξαν να ζήσουν και το έχουν μετανιώσει.Έχουν θυμό γιατί  θεωρούν πως φταίνε όλοι οι άλλοι. Όχι αυτοί.
Είναι η καλύτερη στιγμή τους αυτή, που προσπαθούν όλα τα παραπάνω να τα βάλουν σε μια σειρά. Αυτό που με σοκάρει είναι πως  τα σκέφτονται χαρούμενοι κι όλας . Όση εντύπωση κι αν μου κάνει αυτό.
  Είναι η μόνη χαρά στη ζωή τους αυτή. Περνάνε καλά , γελάνε... και τα βράδια πριν ξαπλώσουν, καμαρώνουν κι όλας. Εσύ κάψε το κεφάλι σου όσο θες. Δείξε ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπό σου , νομίζοντας πως υποφέρει. Εσύ είσαι χαζός. Κανείς δεν υποφέρει.
Ο μπερδεμένος άνθρωπος γουστάρει να είναι έτσι , δεν έτυχε ,αλλιώς βαριέται.
Ο ψεύτης γουστάρει τα ψέματα. Νομίζει πως παίζει στα «μυστικά της εδέμ» και χαίρεται. Είναι ωραία η ζωή του έτσι, αλλιώς θα ήταν ένας βαρετός άντρας και εκείνη μια βαρετή νοικοκυρά.
Μη σε κάνει ποτέ να πιστέψεις, εκεί στο ποτό ένα βράδυ, πως είναι στεναχωρημένος.
Ρόλο υποδύεται, στο μυαλό του νομίζει πως υπάρχει κάμερα απέναντί του και θα είναι υποψήφιος για όσκαρ. Όσο για εκείνη , άμα βάλει και τα κλάματα και γίνει drama queen , εκεί να δεις χαρά που έχει μέσα της. Είναι πρωταγωνίστρια στο σήριαλ της ζωής της.  Άσχετα αν είναι κομπάρσος στη πραγματικότητα.
 Δεν χρειάζεται να λυπάσαι αυτούς τους ανθρώπους , υπάρχουν πολλοί άλλοι που πρέπει να λυπάσαι. Είναι περιττό να τους αναφέρω. Όλοι ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που αξίζουν την προσοχή σου. Τα μικρά παιδιά είναι πρώτοι από όλους.
Μακάρι να μην έχουν γονείς τους παραπάνω. Μακάρι να καταλάβουν πως και να τους έχουν , πρέπει να «καμαρώνουν» που έτσι αυτοί περνάνε καλά. Μακάρι οι γονείς των παραπάνω να έχουν το μυαλό να καταλάβουν πως τα παιδιά τους έτσι είναι ευτυχισμένα.           
 Εκεί την έχουν κρύψει την ευτυχία τους και θα συνεχίζουν για πάντα κι ας μην έχουν κανέναν θεατή. Θα βρίσκουν τον καθρέφτη τους και θα προσπαθούν να τον πείσουν, πως όλα αυτά που κάνανε , έπρεπε να τα κάνουν. Στη συνέχεια θα φαντάζονται χειροκροτήματα.  Πρέπει να τους χειροκροτήσεις . Δεν είναι εύκολο να βρεις την πραγματική ευτυχία. Αυτοί την βρήκαν.
Εικονική το όνομά της .  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου